Wessel Peeters
Wessel Peeters
Onderwijskundige. Onderzoeker. Docent.
Wessel Peeters
Onderwijskundige. Onderzoeker. Docent.
Over mij

Hoi! Ik ben Wessel Peeters.
Van 2010 tot 2018 ben ik werkzaam geweest als docent vmbo/havo Mens en Maatschappij, Geschiedenis en Maatschappijleer op X11 media en vormgeving in Utrecht. Daarnaast heb ik mij daar beziggehouden met veel ontwikkelingen, waaronder het opzetten en coördineren van de Havo afdeling, de oprichting van de vakken Maatschappijkunde en Loopbaanbegeleiding, het coördineren van het datateam, het oprichten van een regionaal docentennetwerk en het ontwikkelen van het schoolconcept van de NUOVO school Academie Tien (2018).

Gaandeweg begon ik maatwerk en eigenaarschap voor leerlingen steeds belangrijker te vinden: het leren en niet het toetsen zou centraal moeten staan. Daarbij ben ik mij steeds meer gaan bezighouden met onderwerpen als formatief evalueren, het werken vanuit kerndoelen, (digitale) didactiek en leerstrategieën. Om hierover verder te leren én meer de gehele organisatie te kunnen betrekken, heb ik in 2014 de opleiding Master Leren en Innoveren afgerond. Van daar uit ben ik mij steeds verder gaan verdiepen in onderwijsonderzoek en de vertaling naar de praktijk.

Om te delen wat ik doe en tegenkomen ben ik vervolgens in 2015 samen met Michiel Lucassen gestart met Vernieuwenderwijs. Eerst een klein blogje, nu een platform voor onderwijsinnovatie vanwaaruit wij met onze ervaring, kennis en expertise op het gebied van lesgeven en veranderkunde, scholen helpen te werken aan beter onderwijs. Dit doen we door workshops, lezingen, coaching en onderwijsadvies.

Met als hoogtepunt de landelijk nominatie tot Leraar van het Jaar 2018, bemerkte ik dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Zodoende heb ik in 2018 de overstap gemaakt naar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), waar ik als onderwijskundige met mijn kennis, ervaring en expertise, opleidingen en docenten ondersteun bij onderwerpen als curriculumontwerp, didactiek, toetsing en onderwijskwaliteit.

Ik ben erg enthousiast, realistisch, positief kritisch, zie vaak kansen en mogelijkheid, en ben erg mensgericht. Er is wat mij betreft dan ook geen one-size-fits-all oplossing voor goed onderwijs: het gaat om een goede balans tussen onderzoek en praktijk, en daar denk ik graag over mee.